Informația dimineții pentru pensionarii din România: se schimbă pensiile, anunțul este oficial

de: Alexandru Puiu
26 04. 2023

Într-o perioadă foarte dificilă pentru pensionarii României, grav afectați de inflație și scumpiri la o serie de alimente de bază, mulți sunt loviți și de o reformă a pensiilor care, de cele mai multe ori, nu va fi o veste bună.

În perioada imediat următoare, vor fi introduse o serie de modificări la legea pensiilor. Acestea vor viza nu doar pensiile speciale, ci și pensiile publice, respectiv situația în care se cumulează pensia cu salariul. Deși proiectele sunt multe, este important de reținut că forma actuală a reformei pensiilor nu a intrat în analiza Comisiei Europene și, în același timp, se așteaptă o analiză de impact a Băncii Mondiale.

Ce se întâmplă cu pensiile românilor în 2023

„A apreciat că am redus foarte mult şi, practic, poate chiar am eliminat posibilitatea de a se abuza de sisteme. Comisia Europeană a apreciat faptul că nu va mai fi nicio pensie care să depăşească venitul din activitate şi faptul că ne-am dus către contributivitate, aliniind practic vechimea minimă din sistemul public de pensii şi cu sistemul bazat pe legi speciale, indemnizaţii şi pensii stabilite. În momentul de faţă, după amendamentele aprobate de Senat, am retransmis către Comisia Europeană şi către Banca Mondială noua formă a legii. Aşteptăm. În două, trei zile trebuie să vină noua analiză de impact de la Banca Mondială”, a explicat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi.

Vizavi de situația în care țara noastră ar putea pierde fonduri europene din PNRR din cauza ineficienței reformei pensiilor speciale, Budăi a adresat și acest subiect. „Eu am văzut că preşedintele partidului meu, din care fac eu parte, PSD, Marcel Ciolacu, a fost extrem de categoric şi a spus că nu”, a explicat el.

Pe marginea schimbărilor din sistemul național de pensii, ne confruntăm la momentul actual cu trei scenarii.

„Eu sunt profesionist din domeniu şi consider că atunci când te duci la decident trebuie să te duci cu mai multe variante, să le explici decidentului, după care să răspunzi întrebărilor decidenţilor. În momentul în care s-a luat decizia trebuie la fel, colaborat. Este o discuţie amplă, nu este o discuţie de pe o zi pe alta. Să avem şi o analiză finală de la Banca Mondială, după care am spus, şi aici este un lucru extrem de important la care ţin foarte mult şi noi, PSD, ţinem foarte mult, dialogul cu partenerii sociali.

Dacă am criticat că la scrierea PNRR nu s-a discutat cu niciun partener social, să spunem că partidele de atunci strict de dreapta de la putere au ignorat PSD că eram în opoziţie, dar nu pot să ignori partenerii sociali, societatea civilă şi pe cei implicaţi. Eu nu voi face aşa, voi discuta cu toate sindicatele şi cu organizaţiile de seniori din România”, a adăugat Marius Budăi.